Stichting gehandicaptenbelangen Houten

Scholenproject..

Het Scholenproject in een nieuw jasje

Het Scholenproject is een van de meest succesvolle projecten van de SGH. Jarenlang heeft een grote groep vrijwilligers elk jaar voorlichting gegeven aan groepen 7 en 8 op de basisscholen in Houten over het leven met een handicap.

Jongeren hebben vaak geen idee dat mensen met een handicap gewoon een baan hebben of dat ze aan sport doen. Natuurlijk zijn er mensen die hulp nodig hebben, maar wat dan precies? In deze tijd waarin vaak wordt gesproken over waarden en normen en respect voor de ander, vinden wij het erg belangrijk om een realistisch beeld te schetsen van mensen met een beperking. Door het bespreken van waargebeurde verhalen en feiten worden jongeren gestimuleerd om na te denken over dit onderwerp.
Doel van het Scholenproject is het bevorderen van kennis en begrip bij jongeren voor een volwaardige en gelijkwaardige deelname aan de maatschappij van alle mensen met een beperking.

De enthousiasme van de scholen en hun leerlingen was enorm maar zo was ook de druk op de vrijwilligers om elk jaar vele scholen te bezoeken. Door ziekte, hoge leeftijd maar ook het vinden van een baan, zijn er op dit moment amper vrijwilligers over die uit die groep.
Halverwege vorig jaar is er werkgroep gevormd die zich buigt over de vraag ‘hoe je deze voorlichtingsactiviteiten voort kan zetten met minder vrijwilligers’. Streven is om in het najaar 2018 een proefvoorlichting te geven aan een van de basisscholen.

Wilt u ons helpen bij dit geweldige project? Laat het ons weten.


Scholenproject bij de Scouting

Het is niet te geloven! Zaterdag 22 april 2017 was de afsluiting van het scholenproject. Dinsdag 25 april kreeg ik een telefoontje van scouting Houten of ik wat informatie kon geven over het blinden en rolstoelparcours. Het was voor een groep welpen in de leeftijd van 7 tot 11 jaar. Ik ben gelijk aan de slag gegaan om te kijken of ik met de groep overgebleven vrijwilligers wat voor de scouting kon betekenen.

Dit ging ons weer lukken !!!

Jan en Dinie namen het ‘blindenparcours’ weer voor hun rekening, Jules het ‘rolstoelparcours’ en Geertrui en Lia ‘de gevolgen van M.S’. Maar ze praten ook over het zelfstandig wonen bij een van de Fokusprojecten.

Henriette had haar fotoboeken en goudenplak bij zich die zij in 1984 in Amerika gewonnen had bij de paralympics bij het onderdeel zwemmen.

Jessica niet bekend bij het scholenproject, maar wel bij de zwemgroep op woensdag was er ook bij. Zij was bereid samen met haar hulphond Desmo om ook mee te werken.

Kinderen en leiding scouting zaten met open mond te luisteren. Ze waren zeer geïnterseerd en stelden leuke vragen. Zowel de scouting als de groep vrijwilligers hebben genoten. Deze ochtend was weer veel te kort! Zij kan nog zoveel meer hierover vertellen.

Dus wie weet in het najaar voor alle leden van de SGH. Want wat is het mooi om over dit onderwerp meer te weten.

De ochtend bij de scouting is ook weer voor herhaling vatbaar want wat is belangrijker dan dat mensen met een beperking ook in deze samenleving een volwaardige plaats krijgen en dat we laten zien dat zij beslist niet zielig zijn en met behulp van aanpassingen goed kunnen functioneren.

Ik wens iedereen een warme en mooie zomertijd!

Rini BloemheuvelStichting Gehandicaptenbelangen Houten - Alle rechten voorbehouden