Stichting gehandicaptenbelangen Houten

Bereikbaarheid en toegankelijkheid..

Beoordeel de toegankelijkheid van de gemeente Houten

Heeft u uw gemeente al beoordeeld voor de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2018? Let op: vul vooral ook een beoordeling in als uw gemeente minder goed toegankelijk is.
Beoordeel uw gemeente
Beoordelen kan via www.mtg2018.nl. Wij willen u vragen om zelf een beoordeling in te vullen en dit bericht te verspreiden onder ervaringsdeskundigen. Met deze verkiezing wordt duidelijk hoe het staat met de toegankelijkheid van de Nederlandse gemeenten én wat de best/slechtst toegankelijke gemeenten van Nederland zijn zodat zij aan de slag gaan met de toegankelijkheid.
Ranglijst
De uitkomst wordt getoond in een ranglijst met als doel om gemeenten op een opbouwende manier te inspireren en aan te moedigen. Om in de ranglijst terecht te komen hebben gemeenten minimaal 10 beoordelingen nodig. Benieuwd op welke plek in de ranglijst uw gemeente staat? Hou www.mtg2018.nl/tussenstand in de gaten voor de actuele tussenstand.

Vervoer

Vervoer Houten: Vervoer Houten is de opvolger van het kleinschalig vervoer met een golfkarretje. Vervoer Houten is een maatschappelijk initiatief om te voorzien in kleinschalig vervoer binnen de rondweg van Houten en de direct daaraan grenzende bestemmingen. Deze voorziening is specifiek bedoeld voor senioren, mensen met een functiebeperking en mindervaliden met een acute vervoersbehoefte. Het wordt uitgevoerd met Elektrokarren die zich mogen verplaatsen op fietspaden en binnenstraten. Zij zullen – noodgevallen daargelaten – geen gebruik maken van de Rondweg.
De drie kleine kernen ’t Goy, Schalkwijk en Tull en ’t Waal liggen niet in het bereik van Vervoer Houten. Geïnteresseerd in meer informatie? Kijk dan op de site van Vervoer Houten: http://www.vervoerhouten.nl/.
Reserveer telefonisch uw rit: 06 -53 88 30 90. Bereikbaar tussen 09.00 uur en 15.00 uur op maandag tot en met vrijdag.
Sinds begin 2018 is Houten een tweede golfkarretje rijk. klik hier om een artikel daarover te lezen.

Regiotaxi Utrecht: Regiotaxi is vervoer van deur tot deur voor iedereen die zelfstandig of met begeleiding kan reizen. Ook voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of scootmobiel. Regiotaxi Utrecht brengt van de voordeur van uw vertrek adres naar de voordeur van uw bestemming. De ingang van een flat of wooncomplex wordt als voordeur beschouwd. Ook kunt u reizen van en naar een opstaplaats van Regiotaxi Utrecht of een halte van het openbaar vervoer. De vaste instapplaats in Houten is op Het rond (Achterom, Hoek Het Wed). De taxi is dan alleen beschikbaar op afroep. U dient tenminste één uur van tevoren bellen met 088-0025400.

Regiotaxi Utrecht rijdt in de gemeente Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Stichtse Vecht (deel Maarssen), Utrecht, Vianen en Zeist. Het vertrek of de aankomst van een rit met Regiotaxi Utrecht moet altijd in één van deze gemeenten zijn. Meer informatie vindt u op de site van de Regiotaxi Utrecht: http://www.regiotaxiutrecht.nl/home

Belangrijkste telefoonnummers:

Rit reserveren:                           088 – 00 25 400
Informatie en vragen:               088 – 00 25 444
Klachtenmeldpunt:                    088 – 00 25 488

Valys, uitstapjes buiten de eigen regio: Valys is sociaal-recreatief vervoer buiten de regio voor reizigers met een mobiliteitsbeperking. U kunt Valys gebruiken als u verder reist dan 5 OV-zones vanaf uw woonadres. Valys brengt u waar u met het lokale vervoerssysteem niet kunt komen. Voor een bezoek aan familie of vrienden of fijn een dagje op stap met de kleinkinderen.
Naast ‘Valys Basis’ (vervoer met een taxi van deur tot deur) biedt Valys ook ‘Valys Begeleid’ (reizen met taxi en trein met begeleiding van reisassistenten op meer dan 30 trainstations) en ‘Valys Vrij’ (zelfstandig reizen met taxi en trein van deur tot deur) aan; verschillende mogelijkheden om de taxi te combineren met de trein.
U kunt de Valys Klantenservice bereiken onder telefoonnummer 0900 – 9630 (€ 0,05 per minuut). De Klantenservice is bereikbaar van 09.00 uur ’s ochtends tot 17.00 uur ’s middags, van maandag t/m vrijdag.

Heeft u vragen over Valys? Schrijf naar:
Valys Klantenservice
Postbus 402
2900 AK Capelle a/d IJssel

U kunt uw vragen ook stellen via het contactformulier op de site: https://www.valys.nl/. Dit vindt u onder het kopje contact.

Kwaliteit openbare ruimte

In 2016 heeft een onderzoeksbureau de kwaliteit van het beheer van de openbare ruimte in Houten onderzocht. De beeldkwaliteit blijkt in het algemeen ruim te voldoen aan de afspraken die het college hierover met de raad heeft gemaakt. Van mei tot en met september is op 24 plekken verspreid over de gehele gemeente 8 keer de (beeld)kwaliteit beoordeeld.
Er is gekeken naar de volgende zaken:
– gras: graslengte;
– plantsoen: kale plekken en snoeibeeld;
– water: drijfvuil;
– straatreiniging: onkruid en zwerfafval.

Bij 97 % van de metingen voldoet de kwaliteit aan de afgesproken norm.
Het onderzoeksbureau geeft aan dat op wandelpaden die niet of nauwelijks worden gebruikt relatief veel onkruid is. Dit is logisch omdat waar veel mensen lopen, onkruid niet kan groeien. Het bureau adviseert om delen van voetpaden op te heffen. Dit advies past goed in het beleid om Houten te ‘ontstenen’. De gemeente gaat hiernaar kijken.
Bewoners ervaren de kwaliteit van de openbare ruimte soms anders dan nu uit het rapport naar voren komt. De belevingswaarde is dan blijkbaar anders dan uit een objectieve meting blijkt. Daarom wil de gemeente de kwaliteit van de openbare ruimte dit jaar ook één of tweemaal met de bewoners van de klankbordgroep Openbare Ruimte inspecteren.
De afdeling Beheer Openbare Ruimte (BOR) stelt voor om de werkgroep Wmo aan te laten sluiten bij de klankbordgroep door één of twee leden af te vaardigen.
Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met Gerco Wicherson via telefoonnummer (030) – 63 92 611.

Bron: https://www.houten.nl/nieuws/bekijk/archief/2017/februari/artikel/positief-resultaat-inspectie-kwaliteit-openbare-ruimte/Stichting Gehandicaptenbelangen Houten - Alle rechten voorbehouden